Situată în nordul județul Botoșani aproape de malul Prutului la 3 kilometri de Darabani, Mănăstirea ''Sfânta Treime'' din Eșanca, este de o frumusețe uimitoare.
Piatra de temelie a fost pusă de actualul Patriarh Daniel pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovonei, în anul 2006. Iniţiativa construcţiei acestei mănăstiri i-a aparţinut preotului protopop Constantin Pînzariu care a emis în 9 octombrie 2009 un raport al Protopopiatului Darabani. Răspunsul afirmativ al Sinodului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a venit după aproximativ o săptămână şi consfinţea înfiinţarea Mănăstirii de Măicuţe la Eşanca. Lucrările la Mănăstire au început încă din anul 2006 şi au fost direct supravegheate de către P.S. Calinic Botoşăneanul.
La Mănăstirea Sfânta Treime se află o părticică din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, aduse aici de către Arhidiaconul Cleopa Stefanovici din Serbia. De asemenea, pr. Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Procov de la Mănăstirea Neamţ a donat câte o părticică de la Sf. Fericite Parascheva, Pelaghia şi Maria şi ale Cuvioaselor Alexandra, Elena şi Marta, ucenicele Sfântului de la Mănăstirea Diveevo din Rusia. Totul străluceşte de curăţenie aici şi toate lucrurile sunt aşezate într-o ordine divină.
Stilul arhitectonic al Mănăstirii este cel tradiţional, lăcaşul sfânt fiind pictat de către Constantin Diaconescu, ucenicul renumitului artist Călin Drăgoi. Catapeteasma bisericii a fost realizată de sculptorul Irinel Cotfas, din Grumăzeşti-Neamţ. Specific acestui aşezământ monahal este ritualul de a înconjura biserica de trei ori la finalul slujbei de seară de la ora 18:00. În prezent sunt 9 maici si 1 preot slujitor. La această mănăstire s-a realizat un atelier pentru broderii,croitorii, etc.
Impresionantă viaţa din această Casă a Domnului, poarta spre cer prin care ar trebui să păşim cu toţii. Uneori greu de înţeles pentru noi mirenii, învăluită într-o aură de mister, viaţa acestor oameni are un singur scop care ar trebui să-l purtăm cu toţii în suflet: credinţa în Dumnezeu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu